Select Page

Regler for ishockey

De første versjonene av det moderne hockeyspillet ble spilt på isete overflater i Canada på 1800-tallet, hvor ishockeyen startet. Med flertallet av spillerne fra Nord-Amerika, har sporten siden vokst til å bli en av de største i verden. National Hockey League (NHL), den mest inntjenende ligaen i verden, genererer millioner av dollar årlig.

Målet for spillet

Hensikten med spillet er å bruke en hockeystav til å flytte en liten puck over banen og til slutt inn i et mål. Hver gang pucken går inn i mål får det laget ett poeng. Spillere på banen kan sende pucken rundt, og det er motstanderlagets mål å prøve å stoppe det andre laget fra å score. Ved avslutningen av spillet blir den siden med flest mål kronet til mester. Hvis det blir uavgjort på slutten av reguleringen, spilles overtid, og vinneren vil være laget som scorer først.

Idrettsutøvere og utstyr

Skøytebanen der spillet spilles er rundt 61 meter lang og 30 meter bred. Det er tre primære deler til banen. Den nøytrale sonen, som ligger i sentrum og har en midtsirkel der spillene begynner, ligger her. De angripende og forsvarende sonene på hver side av den nøytrale sonen avgjøres av hvilket lag som er i besittelse av pucken for øyeblikket. Det er to endesone-sirkler og -plasseringer i hver angripende og forsvarssone. En målfold omgir målet og er formet som en halvsirkel. Tavleområdet ligger bak målet.

Hver spiller vil også være utstyrt med sin egen hockeykølle, skøyter og en rekke beskyttelsesutstyr, som en hjelm, ansiktsmaske, polstrede shorts, skulderputer, armbeskyttere og hansker. På grunn av deres hyppige plassering i puckens bane, vil hver målvakt ha det samme, men i mye tettere skala.

Det er et maksimum på 20 spillere per lag. Bare seks av disse 20 spillerne kan være på banen samtidig. De resterende spillerne kan gå inn og ut av spillet så ofte som nødvendig og vil bli brukt som innbyttere. En måltender og fem utespillere er blant de seks som starter. Til tross for at de har en posisjon tildelt dem, står spillerne fritt til å bevege seg rundt på isen som de vil. Dette gjelder ikke måltenderen, som er pålagt å holde seg innenfor egen banehalvdel og ikke krysse den røde midtlinjen.