Select Page

Regler for håndball

Selv om håndballen går tilbake til middelalderen, var det i Danmark i 1906 at det første moderne håndballreglementet ble etablert. Til tross for at det spilles over hele verden, er spillet utrolig populært i Nord- og Øst-Europa.

Det internasjonale håndballforbundet, som også har tilsyn med verdensmesterskapet, er sportens styrende organisasjon. Rundt 19 millioner håndballspillere antas å eksistere i verden på denne tiden.

Selv om håndball vanligvis spilles inne, har det vært utendørstilpasninger inkludert felthåndball og strandhåndball (også kjent som sandball).

Målet for spillet

I håndball er målet å utkonkurrere motstanderen i poeng.

En håndballkamp varer standard 60 minutter. Dette er delt inn i to segmenter på 30 minutter hver, atskilt med 15 minutter. Periodetiden kan forkortes til 20 minutter for yngre spillere.

Idrettsutøvere og utstyr

Seks utespillere, en keeper og totalt syv spillere brukes i en vanlig håndballkamp. Et lag vil også ha 7 erstattere tilgjengelig for dem, som kan benyttes når det er nødvendig uten å informere dommeren.

Hvert målområde har en halvsirkel rundt seg som noen ganger kalles bretten eller sonen. Frikastlinjen er markert med en stiplet halvsirkel og er plassert 9 meter fra mål.

Ballen må være laget av lær eller et syntetisk materiale og ha riktig størrelse for å passe i en spillers hånd. Dette indikerer at det er tre standard håndballstørrelser. Ballen kommer i tre størrelser: en for personer over 8 år, med en omkrets på 50–52 cm; en II for jenter og gutter mellom 12 og 16 år; og en III for menn 16 år og eldre, med en omkrets på 58–60 cm.

En bane, to mål og en ball kan alle brukes til å spille håndball. Lagenes drakter vil bli brukt under offisielle kamper.