Select Page

En hoppbakke

En av de mest kjente og gjenkjennelige vintersportene er skihopping, der deltakerne prøver å hoppe fra en stor rampe og lande med hell, og tjene maksimalt poeng. Det har vært et innslag i vinter-OL siden siden herrekonkurransen startet i 1924 og kvinnekonkurransen startet i 2014. Det har gitt vinter-OL noen av sine mest dramatiske øyeblikk. Skihopping er i hovedsak en type langrenn, men i motsetning til de fleste andre typer ski, utføres det på en spesialdesignet rampe kjent som en in-run i stedet for en piste.

Vintersport er ganske populært over hele verden. I 1988 brakte den britiske friidrettsutøveren Eddie the Eagle, som endte sist av 73 konkurrenter ved vinterlekene i 1988, sporten til et bredere publikum. En kritikerrost film om hans opptreden på spillene ble utgitt i 2016.

Ikke overraskende er Norge, Finland og Østerrike de tre beste hoppnasjonene på grunn av deres geografiske plassering.

Målet for spillet

Målet med skihopp er ganske enkelt. Å utkonkurrere konkurransen ved å motta flere dommerpoeng. Hver deltaker må ta seg ned en in-run, en spesiallaget rampe, til de til slutt når enderampen, hvor de går på ski. Herfra prøver hver deltaker å “fly” så lenge de kan gjennom luften før de gjør en god landing så nær “K-linjen” som mulig i den bratt hellende bakken som er nedenfor.

Idrettsutøvere og utstyr

Skihopp er en en-til-en-konkurranse med relativt lite utstyr.

Ski bygget spesielt for skihopping: Disse skiene er laget med distinkte designfunksjoner. De er rundt 252 cm lengre og veier mer enn vanlige ski siden de må være mer robuste for å tåle landingsstøt. Gratis hælbindinger er standard på alle hoppski.
Skistøvler: Nok en gang kreves spesialutstyr. En hopper trenger støvler som gjør at de kan lene seg fremover mens de flyr når de hopper. I tillegg må de være fleksible og ha høy rygg og lavt snitt foran.
Skidress: Skidresser må produseres av ett enkelt materiale som er glatt, strømlinjeformet og fleksibelt.
Hjelm er påkrevd under hopprenn på grunn av sportens iboende risiko.