Select Page

Moderne boksing

Det vil være to amatørboksere som konkurrerer. Hva er egentlig boksing?

Boksing er nå delt inn i to kategorier: amatør og profesjonell. I amatørboksing tildeles poeng i stedet for mengden fysisk skade på en motstander. Det brukes også beskyttende hodeplagg. Kampene er kortere og består av tre runder på tre minutter hver, med ett minutts hviletid mellom.

Profesjonelle boksekonkurranser, derimot, varer vanligvis 10 til 12 runder. Fighters har ikke lov til å bruke hodeplagg, og de absorberer mye mer skade. Boksere begynner ofte sine karrierer som amatørkjempere før de går videre til de profesjonelle rekkene.

Boksing er en olympisk idrett som finner sted hvert fjerde år.

Boksingens olympiske historie begynte i 688 f.Kr., da begivenheten ble inkludert i de gamle lekenes 23. Olympiade. Det var ingen vektklasser eller runder. Konkurrenter bare kjempet til en av dem innrømmet tap eller ble ute av stand til å kjempe lenger.

Boksing deltok først i de moderne olympiske leker i St. Louis i 1904. Kvinneboksing ble ikke inkludert i OL før OL i London 2012, som fant sted over et århundre senere.

Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman, Sugar Ray Leonard, Evander Holyfield, Roy Jones Jr, Oscar de la Hoya, Floyd Mayweather, Gennady Golovkin og Anthony Joshua er alle kjente olympiske boksere.

Bokseteknikker

Stillinger. Det finnes flere varianter, men høyrehendte fighters mest utbredte holdning er ortodoks, som innebærer å lede med venstre fot og knyttneve. Venstrehendte boksere, noen ganger kjent som Southpaw-fighters, inntar samme posisjon som høyrehendte boksere, og leder med høyre fot og slag. For en defensiv posisjon kan kroppen snus til siden, eller den kan være firkantet til en motstander for en mer aggressiv posisjon. Disse stillingene kan utføres stående eller halvkrukket.
Slag. Jab, cross, krok og uppercut er de fire viktigste slagene i boksing. Med ledende hånd er stikket et raskt, direkte slag. Med bakhånden er krysset et rett slag. Kroken er en halvsirkulær punch rettet mot siden av hodet med den ledende hånden. Uppercut er et vertikalt slag kastet oppover med bakhånden, med overkroppen eller haken som målet.
Forsvar. Fotarbeid for å unngå et treff, blokkering, bobbing og veving, snu kroppen, dekke til og clinching er alle grunnleggende forsvarsmanøvrer.