Select Page

Fotballreglene

Fotballfeltet

Hvert lags endesone er 10 yards unna på 100 yards spillefeltet. Det er striper over hele feltet fordelt på hver femte yard. Hvert enkelt yard-intervall nedover feltet er i tillegg merket med en kortere linje, kjent som et hash-merke. Bredden på fotballbanen er 160 fot.

Mållinjen er stedet der målsonen og spillefeltet møtes. Endesonen, ofte kjent som mållinjen, tilsvarer 0-yardlinjen. Etter det indikerer tallene 10-yard-intervaller opp til 50-yard-linjen, som angir feltets sentrum. Yardage-markører faller hver tiende yard (40, 30, 20, 10) når de krysser 50-yardlinjen til de når den motsatte mållinjen.

Lag

I fotball konkurrerer to lag mot hverandre. Det kan bare være elleve spillere på banen for hvert lag. Det er en straff når det er mer enn 11 spillere på banen. Spillere kan bli med på banen når som helst, men de kan bare gjøre det etter at ballen er død og spillet har stoppet.

Hvert lag består av spillere for offensiven, forsvaret og såkalte “spesiallag” som er mer spesialiserte. Når et lag får ballen, anses de for å være på angrep og forsøker å løpe med den eller sende den videre mot motstanderens endesone ved å bruke sine angrepsspillere. Motstanderlaget, som anses å være i forsvar, vil bruke sine forsvarere for å prøve å hindre det andre laget i å flytte ballen. Lagene vil benytte seg av sine spesiallagsenheter hvis et avspark er forventet.

Begynner kampen

Når det ene laget sparker ballen til det andre, starter spillet offisielt. For å velge hvilken side som skal sparke ballen, samles kapteinene på hvert lag på midten av banen med dommeren. Vinneren av myntkastet bestemmer om de vil være på angrep først eller i forsvar ved å velge om de vil sparke ballen til motstanderlaget eller motta den fra dem.

Det mottakende laget må fange ballen og forsøke å flytte den mot den andre enden av banen, nær sluttsonen til motstanderlaget. Når ballen berører bakken eller forlater spillebanen, er leken, eller nedturen, over. Scrimmagelinjen etableres på stedet der ballen berøres, og det er der ballen plasseres for å begynne det påfølgende spillet. Fire forsøk, eller nedturer, blir gitt til forseelsen for å få 10 yards eller mer. Spillet fortsetter på denne måten til det offensive scorer eller forsvaret gjenvinner kontrollen over ballen. Etter å ha vunnet 10 yards, gis forseelsen ytterligere fire sjanser til å vinne 10 eller flere yards.