Select Page

Er du en hard fotballfan? Spillets historie skal registreres i tankene til selv de yngste av “vil være” store fotballspillere.

Fotball: Sporten som binder verden sammen

Fotball er kjent blant vanlige mennesker som ‘Fotball’. Uttrykket ‘fotball’ er avledet av ordet ‘assoc’ som igjen kommer fra ‘association’. Spillet handler i utgangspunktet om å “spille ballen med føttene”.

I dag spilles fotball på profesjonelt nivå over hele verden, og millioner av mennesker drar regelmessig til fotballstadioner for å følge favorittlaget sitt, mens milliarder flere ser kamper på TV. Siden den gang har fotball vekket stor lidenskap og har spilt en viktig rolle i livet til individuelle fans, lokalsamfunn og til og med nasjoner; det hevdes derfor ofte å være en av de mest populære idrettene i verden.

Fotballspillet, som spilles mellom to lag på 11 spillere hver, er den klart mest populære sporten i verden. Spillet spilles med en ball på en rektangulær gressbane med et mål i hver ende av banen. Målet med spillet er å score mål ved å manøvrere ballen i motstanderens mål. Laget som har scoret flest mål på slutten av kampen vinner. Et spill er rettferdiggjort av dommeren, som har “full autoritet til å håndheve spilleloven med hensyn til kampen han har utpekt” og hvis avgjørelse er det endelige laget. Dommeren assisteres av to assistentdommere. En standard fotballkamp for voksne består av to perioder på 45 minutter hver, kjent som kapitler. Det er vanligvis en pause på 15 minutter mellom seksjoner. Spillets slutt er kjent som “heltid”.

Fotballens samtidshistorie dateres mer enn 100 år.

Det hele startet i 1863 i England, da rugbyfotball og foreningsfotball forgrenet seg på sine forskjellige baner og den første fotballforeningen i verden ble grunnlagt – Fotballforbundet i England. De to fotballformene deler samme base, og begge har et langt, forgrenet forfedretre. Etter det engelske fotballforbundet er den nest eldste den skotske FA (1873), FA fra Wales (1875) og den irske FA (1880). Strengt tatt hadde England på tidspunktet for den første internasjonale kampen ingen andre partnerforeninger å spille for. Spredningen av fotball utenfor Storbritannia, hovedsakelig på grunn av britisk innflytelse i utlandet, startet sakte, men snart samlet det fart og spredte seg raskt over hele verden, og i dag er det en uomtvistelig sannhet at dette spillet har et stort følge over hele verden.

Forskere kan ha motstridende synspunkter på opprinnelsen til spillet og innflytelsen det kan ha på visse evolusjoner, men en ting er absolutt sannhet: fotball har utviklet seg over tusen år i forskjellige grunnleggende former, i regionen vi beskriver som hjemmet., England og De britiske øyer.

Fotball er regulert internasjonalt av International Football Association (FIFA). Den mest prestisjefylte internasjonale fotballkonkurransen er verdensmesterskapet som arrangeres hvert fjerde år. Mer enn 190 landslag konkurrerte i kvalifiseringsturneringer innen kontinentet om kontinentene om en plass i finalen. Siden 1900 har sommer-OL også holdt fotballturnamnet. Etter verdensmesterskapet er den viktigste fotballkonkurransen det kontinentale mesterskapet, organisert av hvert kontinentale forbund og anfektet mellom landslag. Dette er europamesterskapet (UEFA), Copa América (CONMEBOL), African Cup (CAF), Asian Cup (AFC) gratis artikler, CONCACAF Gold Cup (CONCACAF) og OFC Nations Cup (OFC).