Select Page

Boksetyper

Kickboksing. Kickboksing, som navnet tilsier, inkluderer ben- og fotslag samt slag med armer og knyttnever. I motsetning til moderne boksing, som har en vestlig bakgrunn, har kickboksing en østlig arv og integrerer elementer av kampsport som karate. Muay Thai er en thailandsk kampsport. Muay Thai er en thaiboksestil som involverer knyttnever, albuer, knær og leggslag.

Boksing i skyggene. Slag blir kastet i luften uten mål i skyggeboksing. Skyggeboksing er en oppvarmingsaktivitet og en måte å trene teknikk på.
Boksing for trening. Det er ingen kontakt mellom deltakere i treningsboksing. Deltakerne enten skyggebokser eller slår boksesekker mens de utfører bokserutiner for trening.

Vitenskapens glede

«The sweet science» er et begrep som brukes for å beskrive moderne boksing. Pierce Egan, en britisk sportsskribent og journalist, fant opp uttrykket på begynnelsen av 1800-tallet. Egan er mest kjent for sine bokseartikler, der han kalte sporten «the Sweet Science of Bruising» for å understreke hvor tøffe og systematiske boksere er.

For en tid gikk setningen i ugunst, helt til AJ Libeling gjenopplivet den på 1950-tallet. Libelling, som Egan, forfattet bokseartikler. For å hedre Egan ga han tittelen sin artikkelsamling The Sweet Science. Siden den gang har uttrykket blitt brukt for å understreke at boksing er mye mer enn bare en tøff sport. Sporten har en betydelig mental komponent, med boksere som planlegger strategier og forutsier motstanderens trekk som sjakkspillere.

Videre tar boksing både teknikk og følelser. Formelen for boksing, ifølge Jonn E. JaGozza, forfatter av The Boxing Dictionary, er: tanke + talent + forberedelse + hjerte Tilsvarer ytelse, og det er dette som gjør boksing til “den søte vitenskapen.”

Utstyr

Boksehansker, 12-16 oz. Folk bruker forskjellige vekter til forskjellige formål, men hvis du leter etter en alt-i-ett-hanske som kan brukes til både slagsekker og sparring, er en 16oz et godt valg. Vurder noe lettere hvis du har bittesmå hender eller hvis du først og fremst slår fartssekker.
Omslag for hendene. For trening og konkurranse, bind disse klutene og elastiske stripene rundt hendene og håndleddene for å unngå skade. De støtter håndleddene og knokene ved å komprimere hendene. Du vil spare deg selv for mye ubehag hvis du får dem og lærer å pakke inn hendene.
Bokseklosser. Boksesko er høye sko med tett passform og tynne gummisåler som er designet for raskt fotarbeid, trekkraft, ankelstøtte og ventilasjon. Du trenger dem ikke når du begynner å jogge, men når du først gjør det, vil du lure på hvordan du noen gang har klart deg uten dem. I tillegg vil mange treningssentre ikke tillate deg å trene i gatesko.
Verneklær er påkrevd. Når du sparrer eller konkurrerer, kreves det en munnbeskyttelse for å beskytte tennene dine og begrense faren for hjernerystelse. Ikke vær dum og få trukket ut en tann. Sparring krever også bruk av en kopp og hodeplagg for å beskytte buksen, ansiktet og ørene.
Hoppetau er en morsom aktivitet. Å hoppe tau er en viktig del av kondisjon og trening. Det finnes en rekke fancy boksehopptau tilgjengelig, men når du akkurat er i gang, vil alt være tilstrekkelig.