Select Page

BOKSESPORT

Hva er egentlig boksing?

Boksing er en kampsport der to personer slåss med knyttnevene. Boksing har tidligere blitt referert til som «pugilisme», som bokstavelig talt betyr «knyttnevekamp». Kamper foregår i en “ring” og er delt inn i tidsbestemte runder. Poeng eller å slå ut en motstander avgjør vinneren. Kampen overvåkes av en dommer inne i ringen, med dommere utenfor ringen som avgjør vinneren.

Boksingens historie

Mennesker har engasjert seg i knep i en eller annen form gjennom historien, ifølge historiske bevis. Kamp som en sport kan spores tilbake til ca. 1500 f.Kr., noe som fremgår av sumeriske relieff-utskjæringer som skildrer boksing fra det tredje årtusen f.Kr.

Boksing var en populær tilskuersport i det gamle Roma, spesielt blant gladiatorer. Over tid erstattet metallhansker med pigg skinninnpakningen som ble brukt for å beskytte krigerens hender. Dessverre ble en av jagerflyene generelt drept som følge av dette.

I flere århundrer etter Romerrikets fall forsvant konkurrerende boksing stort sett. Sporten dukket opp igjen i form av bare-knoke-kamp i England på 1600-tallet.

Etter hvert som boksingens popularitet vokste, økte også pengesummene som ble satset på favorittkjemperne deres av velstående aristokrati. Som et resultat ble reguleringer etablert, og sporten begynte å bli mer organisert.

Mens konseptet med vektklasser først ble foreslått på begynnelsen av 1820-tallet, var det ikke før århundreskiftet at de ble fullt etablert i et forsøk på å utjevne spillefeltet for boksere.

Queensbury-reglene ble etablert i 1867, og de banet vei for moderne boksing ved å standardisere ringstørrelse, rund lengde og oppførsel. Queensbury-reglene påla også bruk av hansker av boksere, noe som for alltid endret sporten. Fightere kan nå slå hardere, noe som øker mengden skade de kan forårsake under en kamp.

Boksing i USA

Boksing dukket først opp i USA på 1830-tallet, da britiske boksere ankom på leting etter nye fiender. Theodore Roosevelt ble interessert i og presset på for sporten i siste halvdel av det nittende århundre.

Priskamp (kamp om penger) var populært på begynnelsen av det tjuende århundre, selv om det ble forbudt mange steder på grunn av dets tilknytning til gambling og korrupsjon. For å omgå dette oppsto «bokseklubber», hvor betalende medlemmer kunne se kamper.